torsdag 8 december 2011

Julkalender - Lucka 8

Ja, idag har det bakats som bara den!!

Jag har aldrig riktigt gillat lussekatter. Visst, jag tycker inte att det är direkt äckligt men det är inte heller nånting jag hoppar i taket över.

Lussebullar med mandelmassa däremot, det är riktigt gott!

Och det har bakats idag.. =)



Receptet ger ca 25-35 bullar.

Du behöver:

125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1½ dl socker
½ tsk salt
1 gram saffran (2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:

200 gram rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
½ dl vaniljsocker
Valfri mängd mandelmassa

Kom ihåg:
Bullformar
Ägg till pensling
Strösocker till garnering


Smält smöret och häll i mjölken, värm sen upp den till fingertemperatur (37 grader). Smula ner jästen i en bunke, häll på en del av smörvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av smörvätskan.
Mortla saffran tillsammans med lite socker och tillsätt det till smörvätskan.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Knåda tills degen släpper från bunkens kanter.
Låt stå att jäsa under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta.
På plattan brer du sedan ut smöret, siktar över socker och vaniljsocker, och river över mandelmassan. Snåla inte. Behövs det så använd med än vad som står i receptet. Kan inte bli för mycket fyllning.

Rulla ihop från långsidan och skär 1½ cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar, och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

Efter jäsningen penslar du med uppvispat ägg och häller över pärlsocker (snåla inte). Sedan skjuts in i ugnen i 10 minuter250 grader.

Försök sedan bara att vänta tills dem svalnat. Det går inte. Man måste bara ta en och smaka, och bränner sig självklart, men det hör ju till.. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar